Album Success Stories...

Τα μυστικά των ποιοτικών ποιοτικών album, από την ομάδα του iRec.gr!

Ας μιλήσουμε για ποιοτικά album…

“Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί κάποια μουσικά album δίνουν την αίσθηση της ποιοτικής έκδοσης (της “ακριβής”), ενώ κάποια άλλα αυτή των cds που συνοδεύουν τις κυριακάτικες εφημερίδες; Μην γελιέστε, ο ακροατής αντιλαμβάνεται σχεδόν πάντα αυτή την αίσθηση, ακόμα και αν δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που την κάνει ποιοτική ή φθηνή…

Για φαντασθείτε λοιπόν το δικό σας έργο να αντιμετωπίζεται ως ένα… φθηνό cd, επηρεάζοντας έτσι και τη γνώμη των ακροατών για το περιεχόμενο του. Και πιστέψτε με, δεν είναι τόσο δύσκολο να συμβεί. Για να προστατευθείτε λοιπόν, παρακάτω αναλύουμε κάποια από τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν ένα ποιοτικό album, όπως την εννοούμε στα ατελιέ της iRec…”

Θεόδωρος Κουμαρτζής

Διεύθυνση Συντονισμού, Δισκογραφική iRec

Ποιοτική ηχογράφηση…

home studio

Οι ηχογραφήσεις γίνονται πάντα σε άκρως φιλικό κλίμα, σε home studios, αποφεύγοντας δηλαδή πανάκριβες και απρόσωπες στουντιακές εγκαταστάσεις με εξοπλισμό που στην πράξη δεν χρειάζεστε όμως καλείστε να πληρώσετε.
Και όλα αυτά, δίχως να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, το αντίθετο μάλιστα: χάρη σε αυτό το κλίμα και στη homemade φιλοσοφία της iRec, ο τελικός ήχος είναι πιο αυθεντικός, πιο κοντά στο αρχικό όραμα του μουσικού – δημιουργού. Το βασικό μέλημα μας είναι το πώς θα ηχογραφηθεί η μουσική και όχι πόσο ακριβό ή τί μάρκα είναι για παράδειγμα το… μικρόφωνο που χρησιμοποιήθηκε! Και μην ξεχνάτε ποτέ το πιο βασικό… ότι τα πιο σημαντικά εργαλεία ενός μουσικού είναι ένα καλό ζευγάρι αυτιά, υπομονή και αυθεντικό μεράκι για δημιουργία.

 

road studio to go

Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται σε όλους αυτούς που θέλουν να ηχογραφήσουν στον χώρο τους. Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ένας μουσικός εκφράζεται πιο εύκολα και άμεσα στον χώρο που κάνει τις πρόβες τους, έχει συνηθίσει και επιλέγει την ακουστική του ενώ δεν θέλει να “πληρώσει” για την ενοικίαση ενός χώρου όπου πρακτικά αισθάνεται απρόσωπα ή περισσότερο “επίσημα” από ότι ο ίδιος θέλει. Η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού αλλά κυρίως η τεχνογνωσία που κρύβεται πίσω από την επιλογή ενός μικροφώνου, την τοποθέτησή του και συνολική εποπτεία της ηχογράφησης μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα, παρέχοντας παράλληλα στους μουσικούς την άνεση του χώρου τους. Τέτοια επίσης είναι τα παραδείγματα χορωδιών που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, μουσικών που έχουν κουραστεί από τα μεγάλη στούντιο καθώς και επιλογές συγκεκριμένων μουσικών οργάνων, η μεταφορά των οποίων κοστίζει πολλές φορές και περισσότερο από την ίδια την ηχογράφηση (πιάνο).

 

επαγγελματικό studio

Υπάρχει, ωστόσο, και η πιο διαδεδομένη λύση ηχογράφησης σε ένα επαγγελματικό στούντιο. Πέραν από τις επιλογές του ηχοτεχνικού εξοπλισμού, ένας απολύτως ελεγχόμενος ακουστικά χώρος (γιατί αυτό είναι ένα επαγγελματικό studio) σε συνδυασμό με την παρουσία – εποπτεία ενός επαγγελματία με πολλές “ώρες πτήσης” προσδίδει νέες πτυχές στο τελικό αποτέλεσμα της ηχογράφησης.

Δάνης Κουμαρτζής

Διεύθυνση ηχογράφησης και ποιοτικού ελέγχου, Δισκογραφική iRec

Μελέτη Παραγωγής, Δίχως Κόστος!

Μην περιμένεις άλλο! Ζήτα τη δική σου μελέτη παραγωγής σήμερα…

Μίλησε μας για το έργο σου!

Τα μυστικά ενός εξωφύλλου…

“Τι κάνει ένα εξώφυλλο καλό ή κακό; Πολλές φορές μας κάνουν αυτή την ερώτηση, πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι θέμα αισθητικής. Η αλήθεια όμως, για έναν έμπειρο music album designer, είναι ότι ένα καλό εξώφυλλο είναι μόλις 50% αισθητική και 50% τεχνική υπόθεση!

Έχει τύχει πολλές φορές να δούμε ένα εξώφυλλο που θα μπορούσε να είναι πραγματικά όμορφο και επιτυχημέ
νο, στο οποίο όμως τα χρώματα δεν είναι σωστά, δεν έχει “κοπεί” στα σημεία που έπρεπε, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστό χαρτί ή σωστή μέθοδος πλαστικοποίησης κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν έχουν να κάνουν με τη σωστή τεχνική σχεδίαση μίας μακέτας εξωφύλλου – οπισθοφύλλου, την οποία μπορεί να κάνει μόνο ένας επαγγελματίας music album designer ώστε το τελικό album που θα εκδοθεί να είναι το ίδιο (ή ακόμα καλύτερο) από αυτό που βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή!”

Νικόλαος Κουμαρτζής

Διεύθυνση ατελιέ, Δισκογραφική iRec

πατήστε πάνω στις εικόνες για full screen…

Μουσικό album και προώθηση…

Σου έχει τύχει ποτέ να ακούσεις κάποιο δίσκο που δεν έτυχε να βρεις ποτέ σε κάποιο δισκοπωλείο? Στην οικογένεια της iRec, ένα σύνολο από εργαλεία όπως newsletter, μια σωστή διαδικτυακή παρουσία αλλά και τοποθέτηση στα μεγάλα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία της χώρας, εξασφαλίζουν ότι η δουλειά σας θα είναι προσβάσιμη και ορθά προβεβλημένη στο σύνολο των φυσικών και ψηφιακών τόπων.

“Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά ορισμένα μουσικά album είναι ιδανικά για μία θεματική φωτογράφιση ή συνέντευξη, για μία τηλεοπτική παρουσίαση ή διαδικτυακή αναφορά. Έχουν δηλαδή την ικανότητα να οδηγήσουν σε εντυπωσιακές εικόνες μέσα σε λίγη ώρα, κάνοντας τη ζωή των δημοσιογράφων ή των ανθρώπων που θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά μας εύκολη και ευχάριστη.

 

Μηνάς Παπαγεωργίου

Προώθηση & Δημόσιες Σχέσεις, Δισκογραφική iRec

Mastering…

 

Ο όρος mastering είναι μια ακόμη υπηρεσία που έχει παρεξηγηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ας εξηγήσουμε, λοιπόν, τί ακριβώς είναι το mastering…

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραγωγής ενός μουσικού δίσκου (μετά δηλαδή από την ηχογράφηση και την τελική μίξη των εκάστοτε καναλιών) θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος αναπαραγωγής σε διαφορετικές συσκευές (cd player, αυτοκινήτου, ηχοσύστημα κτλ) ούτως ώστε το ποιοτικό αποτέλεσμα να είναι εφάμιλλο με αυτό της ηχογράφησης. Ένα δεύτερο σημείο είναι η σχετική ροή σε ότι αφορά την ένταση και την δυναμική των μουσικών τμημάτων ενός δίσκου (tracks). Σε πολλές περιπτώσεις μια άρτια παραγωγή ολοκληρώνεται εξίσου με ένα σχετικά απλό mastering.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, η χρήση μηχανημάτων που δυστυχώς έχουν πολύ μεγάλο κόστος (δεν συναντώνται στην Ελλάδα) κάνει απαγορευτικό το κόστος της. Σε κάθε περίπτωση η iRec προτείνει και συνεργάζεται με σημαντικούς παραγωγούς εντός και εκτός Ελλάδος δίνοντας έτσι μια μοναδική και ολοκληρωμένη πρόταση για όλους τους μουσικούς της!

Δάνης Κουμαρτζής

Διεύθυνση ηχογράφησης και ποιοτικού ελέγχου, Δισκογραφική iRec

Personalized artwork…

 

Πολλές φορές το εξώφυλλο ενός άλμπουμ είναι εξίσου μοναδικό με το περιεχόμενό του. Είμαι σίγουρος ότι κάποια artwork καλλιτεχνών, όπως αυτά των Beatles, Nirvana κ.α., έχουν χαραχθεί στην μνήμη μουσικόφιλων αλλά και μουσικών όχι μόνο για την σύνδεση με το μήνυμα της μουσικής τους αλλά ως ένα επιπλέον στοιχείο που τα διαφοροποιεί από τις χιλιάδες των δίσκων που παράγονται κάθε χρόνο.

Η συνεργασία με έναν καλλιτέχνη της ομάδας του iRec (ή έναν εξωτερικό συνεργάτη) μπορεί να προτείνει ιδέες και σχέδια και για τους πιο απαιτητικούς. Με πλούσια εμπειρία στις έντυπες εκδόσεις αλλά και στον σχεδιασμό εξώφυλλων, η καλλιτεχνική ομάδα του iRec προτείνει ιδέες προσαρμοσμένες στο ύφος κάθε μουσικού.

Θεόδωρος Κουμαρτζής

Διεύθυνση Συντονισμού, Δισκογραφική iRec

Μελέτη Μουσικής Έκδοσης, Δίχως Κόστος!

Μην περιμένεις άλλο! Ζήτα τη δική σου μελέτη για το ablum σου σήμερα…

Μίλησε μας για την μουσική σου!